Passa al contingut principal

La dona que sempre rellegia

D’un temps ençà, la dona que sempre rellegia no podia parar de pensar en els moments vitals que perdia rellegint. En realitat, mai no li havia agafat per pensar que llegir alguna cosa que ja havia llegit abans fora perdre el temps. De fet, ella creia fermament que la vida estava feta de moments, de bons moments apilats un damunt de l’altre per a arribar a aconseguir més instants feliços que infeliços. Una qüestió numèrica. Una simple suma. I la relectura li havia proporcionat molts i molt i molts moments de felicitat. Però ara s’estava replantejant moltes coses. Com havia començat tot, quan i per què.

***

Sempre havia sigut una lectora voraç des de que, sent adolescent, havia descobert les novel·les d’aventures. “L’illa del tresor”, “Robinson Crusoe”, “Els viatges de Gulliver”, “Les aventures de Tom Sawyer” o “Peter Pan” l’havien transportat a llocs màgics i l’havien fet viure mil peripècies a través dels seus personatges. I a poc a poc, com una formigueta que transporta aliments metres i metres sense parar, els llibres es convertiren en una part tan important de la vida que sacrificava quedades amb amigues, trobades familiars, esdeveniments socials o simples converses per tal d’acompanyar-s’hi dels seus herois i heroïnes de paper i tinta.

Els clàssics juvenils quedaren enrere a poc a poc i començà a llegir llibres més grossos, de temàtiques més variades, més complexos alguns, més poètics uns altres, més densos, més grisos, més bucòlics, més artístics, més inversemblants, més avantguardistes... Devorava tots els llibres que queien a les seues mans amb una ànsia fora mida. Li semblava que no tindria vida suficient per a llegir tot el que volia llegir. I començà a sentir que li faltava l’aire quan entrava a la biblioteca del poble i veia que havien arribat novetats mentre a ella encara li faltaven per llegir muntanyes i muntanyes de llibres. Una espècie de suor freda li baixava per l’esquena quan passava per davant d’una llibreria amb els aparadors plens de llibres acabats d’eixir de la impremta. Va ser en eixe precís instant que va decidir deixar d’acaparar títols nous i respirar un poc.

Arribà a casa i es plantà davant les prestatgeries atapeïdes de llibres que ja ocupaven dues habitacions senceres. Passà el dit pel llom d’alguns. Els mirà i els remirà. Els va contemplar extasiada durant molt de temps. Fins que els ulls i les mans escolliren per ella. Va agafar “Frankestein”, de Mary Shelley, i el va obrir per la primera pàgina. Pràcticament se li va fer de dia rellegint-lo. Lletra a lletra, paraula a paraula, paràgraf a paràgraf, pàgina a pàgina, capítol a capítol va gaudir del llibre com mai no ho havia fet amb cap altre.

I va trobar tant de plaer en la relectura, que va decidir no llegir mai més res de nou. Ara la preocupació màxima de la dona era escollir amb cura tot allò que volia rellegir. Perquè les vides que vivia a través dels llibres ara quedaven molt més impregnades a la pell que abans. Fins al punt que vivia pràcticament pendent de si la caiguda accidental d’un pont en una ciutat d’un país llunyà que havia vist a les notícies era real o havia sigut obra de Voldemort i els seus cavallers de la mort. O quan veia la notícia d’un crim especialment luctuós a la televisió no podia evitar pensar que la policia hauria d’investigar la vida nocturna del doctor Jeckyll.

La dona que rellegia va adonar-se’n de que alguna cosa no anava a l’hora quan un home que solia pujar amb ella en el Metro cada matí s’hi va adreçar:

—Senyoreta, disculpe que la moleste—. Afable, el senyor, tot i que a ella no li va agradar gens alçar els ulls de l’edició de butxaca de “Harry Potter i el Calze de foc”.

—No passa res. Necessita alguna cosa?—. Un poc hipòcrita ella, la veritat.

—És possible que la veiera llegint aquest mateix llibre fa un parell de setmanes?—. Observador, el senyor. I a muntó de dotor, també.

—Mm... La veritat és que sí...—. Res t’importa i merda, que volia haver contestat, tot i que no quedara massa literari.

—Doncs deu d’estar molt bé perquè amb tots els llibres que s’han escrit al món... —. Que tenia xerrera, l’home.

—Mm... Sí, te raó—. Que respongué la dona amb la vista ja fixa en les lletres i deixant-lo amb la paraula a la boca.

Però en arribar a casa, la dona que rellegia va ser plenament conscient que les històries repetides ja l’estaven sobrepassant. Que feia setmanes que no quedava amb ningú (o eran mesos?) i que, al final, semblava que l’obsessió per la relectura era mil voltes més perillosa i nociva que les lectures noves, perquè això volia dir que disfrutava només de les repeticions i temia profundament els moments nous i les sorpreses, que preferia la certesa a la incertesa i que rebutjava inconscientment la possibilitat de noves emocions pel temor de no acomplir les expectatives que s’havia generat.

No, segurament estava exagerant, però... Per si cas, tancà el “Calze de Foc” i es va prometre a ella mateixa que no tornaria a rellegir mai més. Era una decisió meditada, taxativa i definitiva.

***

Després d’un dia llarg de treball, en arribar a casa, la dona que havia decidit no rellegir mai més es va posar còmoda. Havia quedat amb unes amigues, però encara tenia temps de tastar una copeta de vi mentre escoltava música. Es va servir el vi i va posar en marxa el tocadiscos. Tancà els ulls en sentir el solo d’harmònica de Neil Young en “Heart of Gold”, la quarta pista del disc “Harvest”, de 1972. Estava experimentant una felicitat immensa.

Paladejà el beuratge alhora que la cançó s’extingia amb les últimes notes. S’alçà, agafà l’agulla de l’aparell i la tornà a posar a l’inici del solc per tornar a escoltar el tema. Una vegada. I una altra. I una altra més. I una altra. I una més. Quan ja anava per la sexta va deixar el got de vi buit a la tauleta i va tornar-la a posar mentre obria les pàgines gastades de “Harry Potter i el Calze de Foc” pràcticament sense adonar-se’n. El mòbil vibrava i la pantalla s’il·luminava amb el nom de la seua amiga, però ella no ho va notar perquè els ulls resseguien les línies del llibre. No recordava haver sigut tan feliç mai de la vida.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Convergències impossibles

L’avió està a punt d’enlairar-se. Tots els passatgers ocupen els seients i es corden el cinturó. Una xica morena d’ulls foscos i cabells llargs i negres amb reflexos rojos alça el coll, mirant impulsivament tres o quatre seients per davant, per si el xic que hi ha assegut allà es gira i creuen les mirades. Els dos són del mateix poble. Només es porten uns anys de diferència i han coincidit en moltes ocasions en alguns esdeveniments socials i d’oci propis de la joventut. Però han coincidit per separat, cadascun a la seua. Sense intercanviar ni una sola paraula. I pràcticament ni una mirada de més. Només això. Coincidien en l’espai i en el temps. Ara, més de deu anys després d’aquelles trobades que no ho eren, ella voldria saludar-lo, preguntar-li perquè està assegut en aquell avió, quins motius té per a emprendre eixe viatge. Vol explicar-li també per què viatja ella. Vol mirar-lo fixament als ulls, uns ulls clars que miren amb intensitat. Un ulls que recorda de sobte de quan encara ere

L'apogeu i l'ocàs de Txaqui Txaqüel en el món de la música

Després que Txaqui Txaqüel es convertira en llegenda i mite de l’equip de futbol del poble per motius del tot aliens a la seua capacitat futbolística, l’inquiet personatge, que mai parava en torreta, es va presentar una vesprada en ma casa a l’hora de berenar amb un somriure sospitós i, sobretot, amb un embalum més sospitós encara a la butxaca que jo no imaginava què podia ser. Perquè Txaqüel no era precisament un prestidigitador i quan alguna cosa li passava pel cap, se li notava a muntó. A més de que només que feia que clavar-se la mà en una de les butxaques de la xupa de cuir plena de cremalleres i ahí no estava el paquet de tabac, que s’albirava en una altra butxaca, la dels pantalons negres cenyits de la qual penjava una cadeneta grossa que semblava de plata, però que era clarament de pega. El cas és que després d’uns moments d’expectació generats pel meu amic i que jo vaig intentar no correspondre per res del món, apartant la mirada tant com m’ho permetia la meua insana curiosi

Txaqui Txaqüel, un jugador molt especial que es va convertir en llegenda

“Jo col·loque molt bé els meus jugadors sobre el camp, el problema és que quan comença el partit es mouen”. Alfio Basile En aquell vestidor de l’equip de futbol cadet del poble convivien uns espècimens certament curiosos. Com passa en la naturalesa, alguns s’acoblaven millor a l’hàbitat on vivien i acabaven mutant i convertint-se en l’espècie predominant de la caseta. En canvi, hi havia d’altres que, pel que fora, no tenien tanta capacitat per a evolucionar i per a fer una bona simbiosi amb el medi i acabaven, sistemàticament, uns abans i uns altres després, extingint-se sense remissió. Txaqui Txaqüel era d’aquesta segona classe d’espècimens. De fet, per què Txaqüel, que mai li havia pegat una mala patada a un pot, es va voler apuntar a un equip fet i rodat com el cadet de Pepito ? Eixa pregunta, que és la clau de tot el que vindrà després, és pràcticament impossible de respondre. El cas és que Txaqui, que era molt amic meu, em va sorprendre un dia passant per ma casa després de beren